objektiivit laitteisto - lisätarvikkeet    
 

Tärähtääkö kuva? Palaako taivas aina puhki? Tuntuuko kameran oma salama vain pilaavan kuvan? Tämän osion tarkoitus on kertoa muutamista yleisimmistä lisätarvikkeista, joita kannattaa harkita ostavansa sitä mukaa kun harrastus laajenee.

Laukku

Kameralaukku on kaikista lisätarvikkeista ehkä tärkein, sillä se suojaa kameraa rikkoontumiselta ja naarmuuntumiselta. Voisikin sanoa, että hyvä laukku on kameralle halpa vakuutus, joten sitä ei kannata jättää ostamatta.

Kameralaukkua valittaessa kannattaa miettiä, onko laukku tarpeisiin sopiva myös lähitulevaisuudessa. Joillekin tämä voi tarkoittaa laukkua johon mahtuu kamera, lisäsalama, lisälinssejä ja filttereitä, toisella sopiva laukku on ainoastaan kameran kokoinen.

Laukkua ostaessa kannattaa katsoa myös muita kuin perinteisiä olkamalleja. Hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi reppu, jonne saa siististi laitettua kameran ja pienen määrän lisätarvikkeita. Tällä tavalla suurikaan määrä tavaraa ei rasita olkapäätä ja selkää pidemmälläkään matkalla.

Salama

Heikko valaistus ja kameran oma salama on huono yhdistelmä. Ensinnäkin kameran omat salamat ovat hyvin heikkoja, eli niillä ei saa valaistua kuin muutaman metrin päässä olevan kohteen. Toisekseen kameroiden omaa salmaa ei saa heijastettua seinän kautta, vaan salaman joutuu aina ampumaan suoraan päin kohdetta, samasta suunnasta kameran kanssa. Käytännössä tämä aiheuttaa värien latistumista, kuvan syvyyden heikkenemistä, pahoja varjoja ja voimakkaita valaistuseroja. Lyhyesti sanottuna elementtejä, jotka helposti pilaavat kuvan.

Kuten kameroissa, niin myös irtosalamoissa on todella suuria eroja. Halvimmat irtosalamat maksavat joitakin kymmeniä euroja ja niiden tuoma hyöty on aika olematon, kun taas kalleimmat salamat saattavat maksaa enemmän kuin käytössä oleva kamera.

Oleellista salaman ostossa on selvittää mitä mallia/merkkiä kamerasi tukee ja mitkä ovat tarpeesi. Hyvän irtosalaman tunnusmerkkejä ovat salamapää, joka kääntyy sekä pysty- että vaakasuunnassa, jonkinlainen mittausjärjestelmä, kuten TTL, sekä zoomaava salamapää.

Kalliimmissa salmoissa on mahdollisuus myös langattomaan järjestelmään, jolloin kameraan tulee lähetin ja salamaa on mahdollisuus liikuttaa täysin langattomasti. Tällaiset laitteet maksavat noin 250 euroa, jolloin järjestelmän hinnaksi tulee n 500 euroa. Etuna on, että laitteistoon voi periaatteessa liittää loputtoman määrän salamoita ja se tukee salamanmittausjärjestelmiä kuten TTL:ä. Halvemmalla langattomaan salmamaan pääsee käsiksi ns. orjakennolla, jolloin salamaan liitetään pieni kenno joka aistii milloin kameran oma salama välähtää ja tällöin laukeisee myös irtosalaman. Haittana näissä järjestelmissä on, että irtosalamaan ei saa liitettyä minkäänlaista automatiikkaa ja salama saattaa laueta muiden välkähdysten kuten strobon seurauksena. Etuna taas on halpa hinta; orjakenno maksaa muutama kymmenen euroa ja sen kanssa voi käyttää kaikkia salamoita.

Lisää salaman käytöstä löytyy kuvaamisista käsittelevästä kohdasta.

Jalusta

Hämärässä kuvaaminen vaatii pitkää valotusaikaa, jolloin kamera saattaa helposti tärähtää. Tärähdyksen voi estää käyttämällä tukea kuten seinää, kaidetta tai tuolia, tai sitten hankkimalla itselleen jalustan.

Halvalle ja kevyelle pokkarille riittää usein halpa ja kevyt jalusta. Halvimmillaan ne maksavat joitakin kymmeniä euroja ja tarjoavat kaikki perusominaisuudet. Hieman kalliimmat jalustat maksavat 50 euron molemmin puolin ja ne tarjoavat jo paremmat mahdollisuudet mm korkeuden ja säätämisen suhteen. On kuitenkin hyvä huomata, että jos kamera on hyvin kevyt saadaan tällä lisäpanostuksella hieman lisää mukavuutta, mutta kuvien laatu tuskin paranee.

Painavammat kamerat vaativat jalustalta jo huomattavasti enemmän. Laadukkaammat jalustat alkavat hieman vajaasta 100 eurosta ja jatkuvat niin pitkälle kun lompakko riittää. Haittana on, että tällainen jalusta vaatii jo erillisen kuulapään, johon kamera kiinnitetään. Näiden hinnat alkavat n. 50 eurosta päätyen satoihin euroihin. Laadukkaampaa jalustaa ostaessa kannattaa ehdottomasti kokeilla ja vertailla jalustoja toisiinsa, sillä laadukas jalusta tulee todennäköisesti kestämään vähintäänkin yhtä pitkään kuin sinä jaksat kuvata.

Lisälinssit

Digipokkareiden polttoväli kattaa usein perusalueen eli kinovastaavuutena n 30-100 mm. Joissakin malleissa telepää saattaa yltää 300 mm vastaavuuteen. Hyvin usein käy kuitenkin niin, että pokkarin tarjoama polttoväli ei ole käyttäjälle tarpeeksi laaja. Tällöin käyttäjä tarvitsee niin sanottuja lisälinssejä eli tele- ja laajakulmajatkeita.

Kannattaa muistaa, että näitä jatkeita ei saa kaikkein halvimpiin kameroihin. Jos siis epäilet, että sinulla on tarvetta näille lisäkkeille, muista tarkistaa ennen kameran ostopäätöstä, että haluamaasi laitteeseen pystyy saamaan lisälinssejä.

Lisälinssit saattavat vaatia adapterin, jolla ne saa kiinni kameraan, tämä luonnollisesti lisää kuluja jo muutenkin kalliin lisälinssin lisäksi.

Filtterit

Filtterit ovat yksi todella suuri valokuvauksen ala, käytännössä jo pelkästään niistä voisi kirjoittaa yhden webisivun verran materiaalia. Tämän osion tarkoituksena on lähinnä auttaa käyttäjää ymmärtämään, että kuvanlaatua voi parantaa ennen kuin data tallettuu kennolle.

Filtterit eivät ole kuvaamisen kannalta pakollisia, mutta niillä voidaan helpottaa montaa tilannetta ja vähentää tarvittavaa kuvankäsittelyaikaa.

Hyvä esimerkki digille hyödyllisestä suodattimesta on neutral density. Tämä harmaa suodatin käytännössä leikkaa valon määrää alaspäin, jolloin kirkkaat osat kuten taivas ei pala puhki. Tämänkaltainen filtteri voidaan toteuttaa myös gradienttifiltterinä, jolloin vain osa kuvasta (esimerkiksi yläpuolella oleva taivas) filtteröidään.

Burridge@Screen

Toinen esimerkkinä erittäin hyödyllisestä filtteristä on pyöröpolarisaatiosuodatin, jonka tarkoitus on poistaa valosta polarisoitunut komponentti. Tällä tavalla pystyy poistamaan esimerkiksi ikkunan heijastuksen kokonaan.

Tavoitellun efektin lisäksi filtterit ovat myös käteviä linssinsuojaajia. Tulee huomattavasti halvammaksi ostaa uusi filtteri kuin linssi. On jälleen hyvä huomata, että monet digikamerat tarvitsevat sovittelen, jotta fillereitä pystyy kiinnittämään kameraan. Tämä on syytä ottaa huomioon ostaessa kameraa.

Keskimäärin filtterit eivät ole kovinkaan tarpeellisia ostoksia teknobileiden kuvaamiseen. Selkein hyöty niissä on linssin suojaaminen naarmuilta.

 
objektiivit laitteisto - lisätarvikkeet